Програма за екскурзия

Назад

Круиз по Нил, Египет - Кайро, Хургада и нощувка във влак от София 22.04.2023

Ден 1

22.04.2023 Кайрo

Среща на летище София и изпращане от представител на туроператора. Отпътуване с чартърен полет за Кайро. Кацане на летище Кайро в 10:30 ч. Посрещане от фирмата партньор и трансфер до избрания хотел. Настаняване в хотела след 14.00ч. Свободно време.

1. Възможност за допълнителна екскурзия - Вечерен круиз по река Нил с вечеря и ориенталско шоу (срещу доп. заплащане).

2. Възможност за допълнителна екскурзия - Вечерно шоу - Звук и светлина на Египетските пирамиди в Гиза (срещу доп. заплащане).

 

 

Ден 2

23.04.2023 Кайро и нощувка във влак Кайро - Луксор

Закуска. Освобождаване на хотела. Следва туристическа програма и обиколка на Пирамидите в Гиза и Египетския музей. От площадката в Гиза ще се насладите на гледка към мегаполиса Кайро. Няма да пропуснете и срещата с внушителната статуя на Сфинкса. Обяд. Посещение на Историческия музей в Кайро, който съхранява множество скъпоценни експонати от епохата на древната египетска цивилизация. Там се намира и залата с мумиите на някои от най-известните фараони. В музея са изложени повече от 12 000 артефакта от всички периоди на египетската история. 

Отпътуване с влак за Луксор. Вечеря във влака. Нощувка във влака. Пътуване за Луксор.

 

 

 

Ден 3

24.04.2023 Луксор

Закуска. Туристическа програма по източното крайбрежие на Нил с посещение на храма в Луксор, разположен върху останките на древна Тива. Големият храм в Луксор, издигнат от Рамзес II. Отпътуване за Карнак. Това е най-големият религиозен комплекс в света, който представлява своеобразна витрина на постиженията на египетската архитектура по време на царуването на 30 фараона. Обяд. Свободно време на кораба. Вечеря.  Нощувка в Луксор.

 

Ден 4

25.04.2023 Луксор - Едфу

Закуска. По желание и предварителна заявка разходка с балон над западния бряг на река Нил (при подходящи метеорологични условия) и срещу допълнително заплащане.

Отпътуване към западния бряг на Нил. Посещение на комплекс от царски гробници и погребални храмове от Новото царство. Разглеждане на Долината на царете, където се намират 62 гробници на фараони, една от които е на Тутанкамон открита през 1922 г.; изумителният храм на Хатшепсут – първата жена фараон, управлявала Египет две мирни десетилетия; колосите на Мемнон – две масивни каменни статуи, изобразяващи седналият фараон Аменхотеп III. Разположени са в Тиванския некропол, близо до днешния град Луксор.

Свободно време на борда на кораба. Отплаване в посока Едфу.

Вечеря и нощувка на кораба в Едфу.

 

Ден 5

26.04.2023 Асуан

Закуска. Посещение на храма в Едфу, посветен на бог Хор, синът на Изида и Озирис. Вероятният период на строежа му е при Птолемеите между 237 и 57 пр. Хр. Надписите върху стените му предоставят важна информация за езика, митологията и религията по време на гръко-римския период в Древен Египет. Връщане на борда на кораба. Обяд. Отплаване за Ком Омбо. Разглеждане на храма в Ком Омбо. Построен е в елинистичната епоха, т.е. по време на Птолемеите, и представлява необичаен двоен храм, посветен на Собек - бог на крокодилите, и на Хароерис – бог на соколите.

Свободно време на борда на кораба. Отплаване в посока Асуан

Вечеря и нощувка на кораба в Асуан.

 

Ден 6

27.04.2023 Асуан

Закуска. Туристическа програма в района на Асуан - най-южният град на Египет, известен с каменните си кариери. Обиколката ще започне от Високата стена (High Dam) на язовир „Насър“. Високата стена е разположена на 7,3 km над завършената през 1902 година и неколкократно реконструирана Ниска стена, като увеличава значително обема на образувания от тези 2 стени язовир „Насър“. Основното предназначение на Асуанските язовирни стени е да ограничат язовира, чрез който да се регулира неравномерното течение на река Нил, предотвратявайки ежегодните разрушителни наводнения и създавайки запас от вода, която да се използва в земеделието при засушливи периоди. Обяд. Туристическата обиколка продължава с разглеждане храма на Изида. Първоначално той се е намирал на о. Филае, който днес е залят от водите на яз.Насър. Храмът е спасен и пренесен на о. Агилика, благодарение на мащабната спасителна операция на ЮНЕСКО. Следва посещение на недовършеният обелиск. Недовършеният обелиск е сред най-големите, създадени в древността. Висок 42 метра и тежащ почти 1 200 тона, този великолепен паметник никога не е видял дневна светлина. Проектът е изоставен, заради появила се пукнатина в камъка. В наши дни недовършеният обелиск може да се види в скалата, в която е бил изсечен. Днес този ценен исторически артефакт е част от музей на открито. Обяд.

Възможност за допълнителна екскурзия с посещение на ботаническата градина в гр. Асуан и автентично Нубийско селище. Отпътуване с традиционна египетска лодка флука с голямо платно. Плаване по река Нил и достигане до ботаническата градина на гр. Асуан. Разглеждане на ботаническа градина. Отплаване с моторна лодка по река Нил и достигане до Нубийско селище. Връщане обратно на кораба с моторната лодка.

Освобождаване на каютите.  Отпътуване с автобус за Хургада.

Пристигане късно вечерта в Хургада. Вечеря и нощувка.

 

Ден 7

28.04.2023 Хургада

Свободно време за плаж и почивка  в Хургада или включване в допълнителни екскурзии в Хургада. (срещу заплащане)

 

Ден 8

29.04.2023  Хургада – София

Закуска. Свободно време. Освобождаване на стаите. Трансфер до летището в Хургада. Отпътуване за България в 16:30 ч. с директен чартърен полет. Кацане на летище София в 19:10 ч.