Програма за екскурзия

Назад

Нова година в Истанбул, от В. Търново, нощен преход - 3 нощувки

Ден 1

29.12.2023

Отпътуване от Велико Търново 22:00 ч. пред хотел Етъра, от Габрово в 22:45 ч. зад Дома на сатирата, от Казанлък в 00:00 ч. от от бензиностанция OMV до ДАП, от Стара Загора - 00:45 от ЖП гара. Нощен преход.

 

Ден 2

30.12.2023

Закуска. Свободен ден и/или по желание включване в допълнителна екскурзия (срещу допълнително заплащане)

Екскурзия с посещение на Чамлъджа (най-високия хълм в азиатската част на Истанбул).  Разположен в азиатската част на града на 288 м над морското равнище, хълмът Чамлъджа има панорамна гледка към южната част на Босфора и устието на Златния рог. Ще откриете исторически проектирани чайни, кафенета и ресторант в обществен парк с цветни градини и фонтани. Свободно време за фото пауза в панорамния парк на един от хълмовете, от който се открива великолепна панорама към необятния мегаполис. Посещение на цветният квартал на Истанбул: Балат. Старият еврейски квартал на Истанбул. Ще зарадваме сетивата си и с цветовете на Истанбул в стария еврейски квартал Балат. Най-емблематичната част на квартала са колоритните, ярко оцветени къщи по наклонените калдъръмени улички. Историческите дървени домове, някои от които са на повече от 200 г. са сред най-сниманите сгради в града. Разходката в квартал Балат е за тези, които биха искали да достигнат до един съвсем различен, нетуристически Истанбул и да се потопят в атмосферата на ежедневието на местните жители. Сред забележителностите в квартала са Гръцкия православен лицей, църквата „Свети Георги“ и Вселенската патриаршия, църквата „Свети Теодосий“, синагогата „Ажрида“, Стръмната улица със стълбите отстрани, българската църква „Свети Стефан“, църквата „Света Ирина“, Феррух Кетхюда, руините на големия дворец на византийските императори „Влахерна“. В Балат туристите идват, за да се насладят на старинната, красива и разнообразна архитектура, на разноцветните къщички с кокетни перденца на прозорците и синьо небе над тях. Разходка в района на Kadıköy (Bostanci) известен търговски район за любителите на пазаруването в Истанбул. Посещение на Египетския пазар (пазар на подправките).  Връщане в хотела. 

Възможност за вечерен круиз по Босфора с вечеря и шоу програма (срещу допълнително заплащане).  Ще имате възможност да се насладите на невероятните нощни гледки към Златния рог и Босфора, разкриващи се пред вас по време на нощния круиз. Цена: 55 евро за възрастен. Цената включва: трансфер от хотела до кораба и обратно, вечеря с програма, представител на фирмата. Менюто по време на вечерята включва: салата асорти, студено предястие, основно ястие /месо на скара, риба/, десерт – сезонни плодове, турско кафе, алкохолни и безалкохолни напитки местно производство без лимит.

Връщане в хотела. Нощувка.

 

Ден 3

31.12.2023

Закуска.Свободен ден и/или по желание включване в допълнителна екскурзия (срещу допълнително заплащане)

Екскурзия до двореца „Долмабахче” (ненадминат със своята пищност и лукс, декориран със златни орнаменти и със стени, окичени с картините на някои от най-известните творци на 19ти век.). Разглеждане на  джамията Сюлеймание (От многото джамии в Истанбул най Джамия Сюлеймание е може би най-привлекателният. Това не се дължи само на самия размер на джамията, но и на нейното великолепно местоположение, историческо значение и грандиозен дизайн) Посещение на  желязната църква „Свети Стефан“ (величествен български храм в сърцето на Истанбул. С вълнение и нескрита гордост ще постоим в тази светиня, която се издига на самия бряг на Мраморно море и на която свенливо стои надпис на български език. Храмът представлява трикорабна базилика с кръстообразна форма и красиви орнаменти. Олтарът е обърнат към Златния рог, а над притвора се издига 40-метрова камбанария. Създадена в края на XIX век, след мащабна реставрация, през 2018 г. желязната църква „Свети Стефан“ отново отвори врати и изглежда впечатляващо. Трудно е за вярване, но цялата фасада, камбанарията, страничните стени, стълбищата, релефите на църквата – всички са изработени от железни елементи. Единствената в света православна желязна църква, в продължение на 124 години привлича с интересната си конструкция и еклектична архитектура вниманието на всеки, попаднал на брега на Златния рог). По желание и срещу допълнително заплащане - Панорамна разходка с корабче по Босфора. (Вълнуващо пътуване, съчетано с беседата на професионален екскурзовод, възможност да се докоснете до красивите пейзажи и сгради, познати ни от телевизионния екран) Посещение на магазин за кожени изделия. 

Връщане в хотела. 

Новогодишна вечеря в ресторанта на хотел Clarion Hotel Istanbul Mahmutbey Istanbul 5* с водещ Гергана Стоянова и новогодишно парти с DJ от България с изискано празнично мено и напитки в неограничено количество.

Нощувка. 

 

Ден 4

01.01.2024

Закуска.Свободен ден и/или по желание включване в допълнителна екскурзия (срещу допълнително заплащане)

Обзорна екскурзия - Разглеждат се Синята джамия, църквата „Света София“, разглеждане на двореца "Топкапъ" (отвън), разглеждане на  на Базиликалната цистерна Yerebatan, разглеждане на района на Хиподрума, Египетския обелиск, колоната на Константин, Змиевидната колона, фонтана на Вилхелм II-ри, Посещение на магазин за бижута. По желание срещу допълнтелно заппащане - вечеря в Рибен Pесторант "Set Balık Restoran"  с прекрасна гледка към Босфора.

 

Ден 5

02.02.2024

 Отпътуване за България. Пристигане във Велико Търново късно вечерта.